Európai Hazafi Díj 2023: online szavazás dönt az idei díjazottról

Idén harmadik alkalommal adjuk át az Európai Hazafi Díjat, ezt a kitüntetést minden évben a május 9-i Európa Napon ítéljük oda egy olyan megbecsült személynek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben alapítottuk Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadóval közösen, amikor felavattuk a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az Európai Hazafi Díj ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amelyet eddig Bródy János dalszerző-előadó művész és Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke vehetett át.

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, a három legtöbb jelölést kapott kiváló személyiség közül azonban idén a széles nyilvánosság döntheti el egy online szavazáson, hogy ki kapja meg végül az Európai Hazafi Díjat 2023-ban. Egyikük Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki harcos védelmezője a diákok és tanárok jogainak, illetve érdekeinek; ebből adódóan pedig bátor szervezője az európai színvonalú magyarországi oktatásért való közös kiállásnak. Szintén számtalan jelölést kapott Horgas Péter díszlet- és jelmeztervező, a Nemzeti Színház korábbi kreatív igazgatója, aki jelenleg a Civil Bázis Egyesület elnökeként szervezi és építi a magyarországi civil mozgalmak aktív és Európa-párti hálózatát. A harmadik jelölt Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője, az ellenzéki pártok egyik korábbi köztársasági elnök-jelöltje, számos karitatív akció szervezője, az Európa-párti magyarok egyik vitathatatlan példaképe.

Mindhárom jelölt egyértelmű és világos példát mutat mindannyiunknak, akik egy kirekesztéstől és gyűlölködéstől mentes, az egyéni előre jutást a tehetség és szorgalom alapján, nem pedig politikai vagy rokonsági alapon osztogató, az európai közösség értékeit iránytűként követő közös hazában akar élni. Számunkra már az is komoly megtiszteltetés, hogy az Esély Közösség tagjainak jelölését mindhárman örömmel fogadták; bármelyikük mellett is döntenek majd a szavazatok, biztosan az elismerés szellemiségének tökéletesen megfelelő személyhez kerül majd a díj.

A szavazatokat az alábbi linken várjuk: https://eselykozosseg.hu/europai-hazafi-dij-2023/

2023. április 16.

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!