Ódor Lajos kapta idén a Rendületlenül-díjat

„Magyarnak lenni nehéz, de nem reménytelen” – fogalmazott egyszer Molnár Gábor író és kalandos sorsú világutazó. Sok minden benne van ebben az egyetlen mondatban: az állandó küzdelmünk, a folyamatos útkeresésünk és a soha el nem múló hazaszeretetünk egyaránt. Bizony nem mindig könnyű magyarnak lenni, de a rendre elénk gördített akadályok ellenére is mindig büszkén és kihúzott háttal viseljük sorsunkat. Magyarságunk soha el nem múló érték és soha meg nem kérdőjelezhető mérték. Hazafinak lenni annyit tesz, mint erősebbre, vastagabbra fonni a köteléket, nem pedig kirekesztő módon gyengíteni azt.

Négy évvel ezelőtt alapítottuk meg a „Rendületlenül-díjat”, amelyet azóta minden évben, a március 15-i nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva olyan magyar közéleti szereplőknek ítélünk oda, akik kisebb vagy nagyobb távolságra Magyarországtól, de saját közösségeikben példamutató módon őrzik, sőt erősítik a magyar értékeket és a magyarok közötti köteléket. A Rendületlenül-díjat az elmúlt években eddig hárman kapták meg: Ildikó “Indy” Mair, a skóciai magyar közösség egyik fáradhatatlan vezetője; Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetője; valamint Traski Viktor, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense, az ukrán fronton önkéntes katonai szolgálatot teljesítő kárpátaljai magyar családapa.

Az Esély Közösség döntése értelmében az idei évben a Rendületlenül-díjat egy olyan embernek adjuk át, aki nemcsak kiváló pénzügyi szakemberként, a Közép-Európai Egyetem vendégprofesszoraként, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium tanulmányi tanácsának tagjaként, de Szlovákia első magyar miniszterelnökeként is sokunknak példát mutatott. Ódor Lajos szakértő kormányfőként érzékeny maradt a társadalmi problémákra és szerepvállalásával nem továbbosztani, hanem megerősíteni igyekezett a felvidéki magyar közösséget. Kívánjuk, hogy a Rendületlenül-díj szellemisége segítsen megtartani ezeket az értékeket leendő európai parlamenti munkája során is.

Ódor Lajos az elismerés kapcsán úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számára a Rendületlenül-díj. „Örülök, ha munkásságommal segíteni tudom a szlovákiai kisebbség helyzetét. Ez miniszterelnökként is fontos szempont volt számomra” – fogalmazott a díjazott.

Budapest – 2024.03.17.

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!