Koncz Zsuzsa átvette az Európai Hazafi Díjat

https://www.youtube.com/watch?v=5aY_yIAbP8s

“Ez az elismerés, ez a bizalom nagyon sokat jelent nekem. Már csak azért is, mert kisgyermekként is világos volt és határozottan tudtam, hogy az anyanyelvem magyar, a hazám Magyarország, ám az otthon Európa” – fogalmazott köszönő beszédében Koncz Zsuzsa előadóművész, miután átvette az Európai Hazafi Díjat a kispesti Rusz-Bazsant parkban tartott ünnepségen. A legendás énekes többek között azt mondta: számára az európaiság “mérce és lételem is”, ráadásul annak ellenére is, hogy manapság plakátkampányok szólnak Európa ellen, amelyek tartalma a véleménye szerint az emberi méltóság és az emberi jogok semmibevételével egyenlő. 

Az Európai Hazafi Díjat minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adjuk át egy olyan megbecsült személynek vagy közösségnek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség vezetője és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó alapította, amikor közösen felavatták a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az Európai Hazafi Díj is ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amely szintén Kocsis András Sándor alkotása. Az elismerést az elmúlt években eddig Bródy János dalszerző-előadóművész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, illetve Iványi Gábor lelkész vehette át. 

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, a három legtöbb jelölést kapott kiváló személyiség, illetve közösség közül végül ezúttal is nyilvános online szavazáson választották ki, hogy ki kapja az Európai Hazafi Díjat. Több mint tízezer szavazat érkezett az Esély Közösség honlapján keresztül, a többség végül úgy döntött: Koncz Zsuzsa előadóművész kapja 2024-ben az elismerést. A beérkezett voksok alapján a verseny igen szoros volt, a másik két jelölt – Magyar György ügyvéd, illetve az Egységes Diákfront fiataljainak közössége – szintén többezer szavazatot kapott az online szavazáson és alig maradtak csak le a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes mögött.

Ujhelyi István, az Esély Közösség és a díj alapítója az eseményen többek között úgy fogalmazott: a díj arról szól, hogy miként lehet egyszerre valaki hazafi, lehet magyar és ez “hogyan fér össze, hogyan kell, hogy összeférjen az európaiságával”.  Kocsis András Sándor az idei díjazott méltatásakor – a legendás Bródy-Koncz dalra utalva – egyebek mellett azt mondta: számára Koncz Zsuzsa egy zászló, mégpedig egy európai zászló.

Budapest – 2024.05.19. 

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!