Kökény Mihály komoly feladatot vállalt az Esély Közösségben!

Kökény Mihály komoly feladatot vállalt az Esély Közösségben!

Újabb tapasztalt szakember csatlakozik az Esély Közösséghez: a korábbi népjóléti-, majd egészségügyi és szociális miniszter, az első magyar népegészségügyi program kidolgozója, a kardiológus-belgyógyász Kökény Mihály. Az Európai Parlament egészségügyi szakbizottságának magyar tagjaként eddig is régóta és sok kérdésben támaszkodtam szakmai tudására és javaslataira, ezért különösen örülök annak, hogy úgy döntött: még szorosabbra fűzi az együttműködésünket és aktív tagja kíván lenni az általam alapított és immár több mint 21ezer szimpatizánssal rendelkező Esély Közösségnek.

Kökény Mihály nemcsak a különböző kormányzati pozíciókban, de oktatóként, szakmai kiadványok írójaként, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadójaként, operatív bizottságainak tagjaként is figyelemre méltó szakmai eredményeket tudhat magáénak. A pandémia időszaka előtt elsőként csatlakozott az általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió programjának kidolgozásához, minél szélesebb körű megvalósításához és az ebben fontos célkitűzésként megfogalmazott uniós szintű ellátás minőségi kritérium-rendszer mielőbbi megteremtéséhez. Kökény Mihály velem együtt az elmúlt időszakban számtalanszor felhívta már a figyelmet arra, hogy a magyar egészségügyet tragikus esélykülönbségek és növekvő lemaradás jellemzi Európától. Az Unió átlagához képest nagyobb a lemaradásunk, mint amekkora a 80-as évek végén volt, ez pedig nemcsak, hogy botrányos, de súlyos fenyegetést is jelent a magyar emberek egészségére és életminőségére.

Az Európai Egészségügyi Unió egyik fontos célkitűzése – amelynek kidolgozásában Kökény Mihály az elmúlt időszakban is segítségemre volt -, hogy minimálisra csökkentse az egészségügyi ellátórendszerek közötti különbségeket és hogy legyen egy olyan szolgáltatási, minőségi minimum a közegészségügyi ellátásban, amelyet minden tagállamnak kötelezően biztosítania kell az állampolgárainak. Ehhez elsőként minden uniós tagországban végre kell hajtani egy úgynevezett „stressz-tesztet” az egészségügyi rendszerekben, hogy lássuk: hol vannak fehér foltok, problémák. Ennek keretein az Európai Bizottság – többek között a mi bevonásunkkal – jelenleg is dolgozik. Az Esély Közösség ehhez a munkához kíván hozzájárulni azzal, hogy a lehető legtöbb információt és személyes tapasztalatot gyűjti össze a jelenlegi magyar egészségügyi ellátás működéséről és színvonaláról; ennek az akciónak és szakmai munkának a koordinálását vállalta el elsősorban a volt egészségügyi miniszter. A személyes élményeket és a magyar egészségügyi rendszer hiányosságairól, vagy éppen erősségeiről szóló – szükség szerint akár névtelen – beszámolókat az Esély Közösség emailcímén (info@eselykozosseg.hu) várjuk; az összesítés után pedig Kökény Mihály szakmai felügyeletével érdemi jelentés készül, amelyet az uniós szabályozás előkészítése során fognak tudni majd felhasználni a döntéshozók.

Köszönöm Kökény Mihálynak, hogy csatlakozott az Esély Közösséghez és szakmai tudásával, személyének hitelességével erősíti szociáldemokrata mozgalmunkat. Komoly fába vágtuk közösen a fejszénket, de ezt is meg fogjuk csinálni!

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. május 14.

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!