Európai Hazafi Díj 2024

Idén negyedik alkalommal adjuk át az Európai Hazafi Díjat, az elismerésről ezúttal is közvetlenül Önök dönthetnek. A kitüntetést minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adjuk át egy olyan megbecsült személynek vagy közösségnek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben alapította Ujhelyi István EP-képviselő és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó, amikor közösen felavatták a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban.

Az Európai Hazafi Díj ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amely szintén Kocsis András Sándor alkotása. Az elismerést eddig Bródy János dalszerző-előadó művész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke és Iványi Gábor lelkész vehette át. 

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, a három legtöbb jelölést kapott kiváló személyiség, illetve közösség közül ezúttal is Önök választhatják ki, hogy ki kapja az Európai Hazafi Díjat 2024-ben. A voksolást május 8-án éjfélkor lezárjuk, a díjátadóra a tervek szerint május 18-án kerül majd sor.

Köszönjük szavazatát a jelöltek nevében is! 

  Szavazok!

  Kérjük klikkeljen a fotón található gombra (csak egy szavazat adható le)!

  Egységes Diákfront

  Az Egységes Diákfront példamutató tagjai több mint két éve küzdenek egy jobb oktatási rendszerért. Harcolnak azért, hogy a jövő generációja megfelelő körülmények között tanulhasson az iskolában. Ülősztrájkokkal, virrasztásokkal, tüntetésekkel és alternatív népszavazással álltak ki magukért és tanáraikért. Az EDF közössége világos példát mutat minden döntéshozónak és közéleti szereplőnek érdekérvényesítésből, valamint kitartásból. Az európai Magyarország és az európai értékek iránti elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen.

  Koncz Zsuzsa

  Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő. Közel hatvan éves pályafutása során a magyar könnyűzene egyik meghatározó, legendás egyéniségévé lett. Elsősorban verslemezei és politikai tartalmú - a rendszerváltás előtt időnként betiltott - dalai, valamint választékos és tisztán érthető előadásmódja tette egyedülállóan híressé. A dalaiban megjelenő hite, európai életfelfogása, a világról alkotott képe, a számokból sugárzó szenvedély és erő generációkat köt le és vonz magával a mai napig.

  Magyar György

  Ismert és elismert jogász, gyakorló ügyvéd, a Radnóti Miklós antirasszista díj 2014-es kitüntetettje. Főként társadalmi érdeklődésre számot tartó polgári és büntető ügyekkel foglalkozik, számos nagy jelentőségű jogi eset nyilvános szakkommentátora. Harminc évvel ezelőtt a Köztársaság Párt színeiben budapesti főpolgármester-jelöltként indult Demszky Gábor egyik kihívójaként. Az elmúlt másfél évtizedben is aktív közéleti szereplő, többek között az ellenzéki előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság elnökeként.

  Beküldés

  Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!