Nem tűrte a NER az Esély Közösség akcióját: leszaggatták a tanárok melletti szolidaritás jelképeit!

Az ország több tucat helyén kapura kötött kockás szalagok, kerítésre aggatott kockás ruhadarabok várták az iskolába érkező tanárokat és diákokat hétfő reggel; a szolidaritási akciót az Esély Közösség hirdette meg a vasárnapi Pedagógus Naphoz kapcsolódóan. A közéleti akcióközösség tagjai és szimpatizánsai ezzel akarták kifejezni támogatásukat az oktatás tarthatatlan helyzete miatt tiltakozó diákok és pedagógusaik mellett. A helyi Esély Körök szervezésében az ország több iskolájának kapuján, illetve kerítésén helyeztek el kockás szalagokat, így például Budapest több kerületében, Ecseren, Csornán, Veresegyházán, Sopronban, Szegeden, Szentpéterszegen, Kaposváron vagy épp Hajdúnánáson. Néhány helyszínen – így többek között például Hajdúdorogon is – a helyi “esélyeseknek” többször is újra kellett kötniük a szolidaritás szimbólumait, mert ismeretlenek leszaggatták azokat. 

Csige Tamás volt hajdúdorogi polgármester, az Esély Közösség megyei koordinátora gyalázatnak nevezte a kockás szalagok erőszakos eltávolítását, mondván ezzel azokat a tanárokat “ütik arcon”, akik most is félnek kiállni saját magukért. “Így működik a NER vidéken: megfélemlíti, megalázza, megtéveszti a helyi társadalmat” – fogalmazott Csige Tamás.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója a szolidaritási akció kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány folyamatosan hazudik a közvéleménynek a pedagógusok béremeléséről, illetve annak elmaradásáról. Hiába mutogatnak és várnak Brüsszelre a bérrendezés kapcsán, ez a politikus szerint csak tudatos félrevezetés. Ujhelyi rámutatott, hogy a kétharmados, érdemi kontroll nélküli hatalommal rendelkező kormánynak most is megvan a lehetősége, hogy azonnali béremelés mellett döntsön, de a hivatkozott uniós pénzek is érintetlenül rendelkezésre állnak, pusztán a Fidesz-kormány nem hajlandó sem módosítani a költségvetést a mielőbbi felhasználás érdekében, sem az előfinanszírozás eszközével élni. “Az Esély Közösség többek között a közös haza megteremtésének igényére és a szolidaritás európai alapértékére épül. Nem kérdés tehát, hogy teljes mértékben és minden eszközünkkel a pedagógusok és a diákok mellett állunk” – fogalmazott Ujhelyi István.

Esély Közösség – 2023.06.05.

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!