Döntöttek a civilek: Koncz Zsuzsa kapja idén az Európai Hazafi Díjat

Több mint tízezer szavazat érkezett az Esély Közösség honlapján keresztül az Európai Hazafi Díj idei jelöltjeire, a többség végül úgy döntött: Koncz Zsuzsa előadóművész kapja 2024-ben az elismerést. A beérkezett voksok alapján a verseny igen szoros volt, a másik két jelölt – Magyar György ügyvéd, illetve az Egységes Diákfront fiataljainak közössége – szintén többezer szavazatot kapott az online szavazáson és alig maradtak csak le a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes mögött.

Az Európai Hazafi Díjat minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adjuk át egy olyan megbecsült személynek vagy közösségnek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség vezetője és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó alapította, amikor közösen felavatták a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az Európai Hazafi Díj is ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amely szintén Kocsis András Sándor alkotása. Az elismerést az elmúlt években eddig Bródy János dalszerző-előadóművész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, illetve Iványi Gábor lelkész vehette át. 

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, a három legtöbb jelölést kapott kiváló személyiség, illetve közösség közül végül ezúttal is nyilvános online szavazáson választották ki, hogy ki kapja az Európai Hazafi Díjat 2024-ben. Az elismerés átadására a tervek szerint május 19-én, vasárnap kerül sor a már említett Rusz-Bazsant parkban.

Budapest – 2024.05.09.

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!