Be a szakszervezetbe! – támogatói akciót indít az Esély Közösség

Nem elég beszélni a problémákról és jól hangzó ígéreteket puffogtatni, hanem konkrét lépéseket és vállalásokat is tenni kell az egészségügy minőségének javítása érdekében – fogalmazott nyílt levelében Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja. A szociáldemokrata politikus ennek megfelelően bejelentette, hogy pártoló tagként belépett a Független Egészségügyi Szakszervezetbe: mint írta, ezzel nemcsak anyagi vállalással, de egyfajta szimbolikus lépéssel is támogatni akarja az egészségügyi ágazatban dolgozók érdekképviseletét, munkakörülményeit és áttételesen ezzel a magyarországi betegbiztonságot is. Ujhelyi hozzátette, hogy az általa alapított Esély Közösség követői és támogatói körében is toborzó akciót indítanak annak érdekében, hogy minél több pártoló tag csatlakozzon az egészségügyi érdekképviselethez, ezzel erősítve annak hatékony működését.

Az EP-képviselő nyílt levelében rámutatott: az egészségügy működtetése az Unióban jelenleg kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozik, vagyis minden, ami a magyar egészségügyben zajlik a finanszírozástól az ellátásminőség szervezéséig, az kizárólag a jelenlegi magyar kormány felelőssége. Ujhelyi ezzel szemben – tette hozzá – azon dolgozik, hogy legyen egy olyan európai minőségi követelményrendszer a közegészségügyi ellátásban, amelyet minden tagállamnak kötelessége biztosítani a polgárai számára. Úgy fogalmazott: az ellátás helyzete és minősége a kétharmados, korlátlan hatalommal bíró Fidesz-kormányzás alatt sajnálatos módon csak rosszabbodott, az egészségügyre fordított állami forrás, vagyis a finanszírozás összege jóval az Európai Unió átlaga alatt szerepel, az uniós tagállamok sorában az utolsók között vagyunk ebben az összehasonlításban is.

Ujhelyi közzétett a közösségi oldalán egy online beszélgetést is Soós Adriannával, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökével, aki többek között arról beszélt, hogy jelenleg nagyjából 130ezer egészségügyi szakdolgozó van hazánkban, közülük körülbelül 88ezer a közfinanszírozott ellátásban. Az európai adatokat ismerve ez legalább huszonöt százalékkal kevesebb, mint kellene a megfelelő ellátás biztosításához, az alacsony szám azonban nem meglepő, hiszen az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsültsége kritikán aluli. Soós Adrianna kihangsúlyozta, hogy Magyarországon az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, ahol törvényesen lehet „önként vállalt kényszermunkát” végezni a megélhetés érdekében, így nem ritka, hogy a törvényben meghatározott munkaidőn túl vállalt túlórákkal egyes egészségügyi dolgozók akár havi 260-280 órát is dolgoznak. Ez pedig több mint fenntarthatatlan és egyértelműen veszélyezteti a betegbiztonságot.

Ujhelyi István EP-képviselő a vasárnapi nyílt levelében hozzátette: nincs egészségügyi végzettsége, de szülei orvosok voltak, így az egészségügy problémáit közelről látva és tanulva nőtt fel. „Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósításának. Sok még a tennivalóm: a következő években a konkrét megvalósításig akarom vinni az európai egészségügyi ellátás minőségi kritériumrendszerének javaslatát; a kezdeti lépcsőfokokat az elmúlt években már sikerült megtenni, a kekeckedő tagállamokkal szembeni szkander azonban még csak most következik az európai polgárok, így a magyar emberek érdekében is” – olvasható a szociáldemokrata politikus levelében.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetőjével, Soós Adriannával a témában készült online beszélgetés az alábbi linken érhető el: https://bit.ly/3LxDpco

Az Esély Közösség oldalán közzétett pártoló tagsági belépési nyilatkozat pedig az alábbi linkről tölthető le: https://bit.ly/40ffX8a

Budapest/Brüsszel – 2023. március 19.

vissza az előző oldalra
Esélyközösség.hu 2023 | Minden jog fenntartva!